Doplňky stravy
Doplňky stravy, jsou-li užívány rozumným způsobem, mohou předcházet chorobám stáří a zásadním způsobem snížit náš biologický věk.
Doplňky stravy nemohou nahradit kvalitní a dobré jídlo, doplňky stravy doplňují výživu na vyšší úrovni. Asi bychom rádi věřili tomu, že jíst zdravou stavu představuje všechno, abychom prospívali, existuje rostoucí množství důkazů, nenáležité užívání doplňků výživy Vás může v kombinaci se stravou přivést na vyšší úroveň zdraví.
Vysoká hladina určitých tělu přirozených látek může snížit rizika vůči mnoha obvyklým zdravotním potížím spjatým se stárnutím. Proto hrají doplňky stravy důležitou roli pro upevňování zdraví.
Lidé přijímající optimální dávky základních výživných látek ze své potravy, žijí, vypadají lépe a jsou zdravější než ti, jejichž strava je nutričně neúplná.
Stále více je však zřejmé, že určité výživové látky poskytují ještě další užitek, jsou-li pro organismus dostupné v množstvích vyšších než jsou ta, která pocházejí z jídla.
Některé základní nutriční látky mají účinky chránící zdraví na úrovni podstatně vyšší než je ta, která je běžně doporučována. Čím dál více je z vědeckých publikací zřejmější, že hladiny vitamínů, které chrání před avitaminozou, nemohou být tou hladinou, která zajišťuje optimální zdraví na konkrétní individuální potíž. Běžně se doporučuje vzít si multivitamin či multiminerální doplněk. My v B-ANTIAGE na základě první konzultace a testu metabolického terénu dáváme přednost individualizaci na základě skutečných potřeb té konkrétní paní či pána, proto multivitamíny doporučujeme jen minimálně.
Např. jiné potřeby má pán s rizikem srdečního onemocnění (zde je obecně i bez vstupní konzultace namístě kombinace kys.listové + B6 + B12; omega 3 kyseliny, hořčík), jiné potřeby paní se špatně sloužící pamětí, skvrnami na rukou a velmi povadlou pletí (zde jsou na místě vyšší dávky lecitinu, DMAE a pyknogenolu, příp. doplnit také omega 3 kyseliny). Nebo jinak jestliže naše klouby (dost častý problém i u mladých obézních klientů) volají SOS, zvyšte si dávku omega 3 mastných kyselin a střídejte po 2 měsících v cyklech glukosamin sulfát (ideálně i s MSM a hyaluronovou kyselinou a celadrin komplex, podpořte tvorbu kolagenu vysokým příjmem esterifikovaného vitamínu C, atd.
Bohužel v současnosti jsou dle nás potravní doplňky doporučovány víceméně náhodně dle vlivu reklamy či akce v lékárně. Takto, bez individuálního zacílení však nemohou přinést očekávaný efekt.
Nikdo neumírá stářím; umíráme na nemoci, které jsou obvyklé v pozdějším věku.
Nikdo tím, že stárne automaticky nevypadá hůř. Chátráme, v důsledků vlivů jako jsou životní podmínky, osobní duševní nastavení, genetické dispozice a podmínky životního prostředí okolo nás.
Neustále narůstají důkazy o tom, že správná výživa v kombinaci s cíleným a rozumným užívání doplňků stravy snižuje zdravotní rizika a dokonce může zabránit vzniku dalších potíží.
Nutriční přístupy nám mohou být nápomocny zejména při oslabení imunitního systému, zlepšení vzhledu a duševní pohody, kardio potížích, prevence rakoviny, paměť, vzhled, artritidy v počátečním stádiu, gynekologických potížích.
Nutriční rituál - rituály vytrhují z všednosti a přenášejí do nevšedního. Zavádějí Vás do momentálního, tedy přítomného, okamžiku uvědomění. Zaměřují Vaši pozornost a stimulují Váš organismus. Budete-li užívat i nutriční doplňky s plným uvědomováním si této činnosti, můžete posílit jejich účinnost a umocnit užitek. Jestliže dopředu předvídáte účinek nutričních doplňků, organismus produkuje více vlastních omlazujících látek, které s nimi spolupracují. Představujte si jak tato zdánlivě malá, ale mocná množství přispívají k tvorbě a obnově každé buňky Vašeho těla.
OSLABENÍ IMUNITNÍHO SYSTÉMU
Imunitní systém na optimální funkční úrovni reaguje přiměřeným způsobem na lokální ohrožení. Nereaguje přehnaně či nedostatečně. Proces stárnutí je svázán se změnou imunitních funkcí, která nás poté činí náchylnými k infekcím a rakovině. Schopnost rozlišovat mnoha způsoby mezi potenciální výživou a toxickými vlivy je základem zdravého imunitního systému a zdravého života. Mládnout a žít déle je tím podstatným, co uchovává imunitní systém.
Zde doporučujeme širokou škálu doplňků, ze kterých vybíráme ty nejvhodnější pro Vaši konkrétní situaci. Po kliku na tento odkaz se dostanete do našeho e-shopu a uvidíte námi doporučované přípravky na imunitu.
Tak, jak se zájem o vliv výživy a doplňků výživy na zdraví zvětšuje, vidíme také narůstat množství nových a některých i slibných přípravků, které s sebou přinášejí příslib, že dokáží zlepšit fungování imunitního systému. Většina těchto proklamací je založena na výzkumech, které jsou pro nás podnětné, nikoliv však rozhodující. Držíme se totiž pravidla, že každý námi doporučovaný přípravek od kteréhokoliv výrobce, podložený legislativním povolením, musí být námi vyzkoušen (vyzkoušíme buď my, naši blízcí či dobrovolníci).
ZLEPŠENÍ VZHLEDU
U nás se dozvíte a pokud naše doporučení přijměte, pak Vy sami i Vaše okolí uvidíte, jak je vzhled ovlivnitelný k lepšímu díky vybraným a účelně nasazeným potravním doplňkům. Také Vás naučíme jak utrácet méně za krémy při současné redukci a hlavně prevenci vzniku vrásek. Jak?
Máme mnoho osvědčených postupů a vybraných přípravků se stavených do kúr a cyklů tak, aby nezruinovali Vaši kapsu, naopak - naším cílem je, abyste tím, že se svěříte do naší péče ušetřili a zároveň vypadali lépe. Je těžké na tomto místě zmínit všechny přípravky a konkrétní postupy (zde se jedná o naše know-how, které si ponecháme pro poradnu a naše klienty. Nicméně pár obecných látek, které máme vyzkoušené a jsou prověřené i desetiletími v zahraničí.
Věděli jste např., že vysoké dávky kyseliny listové brání předčasnému šedivění a zároveň si užíváním vysokých dávek kyseliny listové chráníte srdce?
Lecitin podporuje zdravý a mladistvý vzhled pokožky a navíc při vyšším dávkování příznivě ovlivňuje Vaši paměť, rychleji spaluje tuky (pomáhá "hubnout"), redukuje celulitidu, snižuje obsah „špatného" cholesterolu v krvi.
Omega mastné kyseliny (omega 3, 6 i 9) zase hydratují pokožku, která je potom vláčná a hebká a netvoří se tím pádem tolik vrásek. Nejběžnější známkou nedostatku omega nenasycených mastných kyselin je při pohledové analýze suchá pokožka, lámavé vlasy.
Dále bychom se mohli rozepsat o organicky vázané síře, organickém křemíku, zinku, vitamínu E a dalších látkách, které dle Vašeho stavu používáme buď samostatně či v komplexních směsích.
A mnohé naše další postupy jak individualizovaným "na míru" přístupem v podávání doplňků stravy lze zlepšit svůj vzhled a další parametry.
VÝŽIVA SRDCE
Proč je nadbytek „špatného" cholesterolu tak špatný? Okysličené formy cholesterolu se ukládají v cévách, až může dojít k jejich zablokování.
Antioxidanty a další látky (lecitin, omega 3 kyseliny aj.) mohou omezit tvorbu „špatného" cholesterolu a snižovat riziko srdečního infarktu.
Výzkumy ohledně organické formy vit. E v posledních 30 letech obecně potvrdily význam vit.E při snižování rizika srdečního infarktu a to v denních dávkách od 100-800 IU (v našem centru doporučujeme Vit.E 400IU vázaný na další tokoferoly).
Přirozeně se vyskytující antioxidant, který si zasluhuje naší zvýšenou pozornost se jmenuje koenzym Q10 - tento v organismu přirozeně se vyskytující antioxidant podporuje funkci srdečního svalu, pomáhá lidem trpícím kardiovaskulárními nemocemi (jak preventivně, tak i kurativně). Zde důrazně upozorňujeme na fakt, že v Japonsku je koenzym Q10 registrován a předepisován lékaři jako lék v dávkách výrazně překračující dávky doporučované legislativou ČR. Pro dosažení efektu se nám ukázali spíše „japonské dávky".
Lecitin je látkou přírodního původu, vyskytující se např. v semenech (typicky sójové boby), je jedním z nejlepších produktů pro snížení hladiny LDL-cholesterolu (tj. ten "špatný" cholesterol). Současně pomáhá upravit vysoký krevní tlak a tím předejít vzniku srdeční nebo mozkové příhody.
Pravidelný příjem omega 3 mastných kyselin snižuje hladinu triglyceridů v krvi a je důležitý nejen pro optimální funkci kardiovaskulárního systému, ale i pro zdravý imunitní systém, hydratovanou pokožku, snižuje tvorbu prostaglandinů atd.
Stoupající hladina homocysteinu a cholesterolu je spojena se zvýšeným rizikem srdečního onemocnění. Tato aminokyselina-homocystein- urychluje vývoj aterosklerozy a zvyšuje pravděpodobnost krvácení. Kyselina listová (ideálně ve spojení s B6 a B12 vitamínem) redukuje množství homocysteinu v krvi. Ideální je doplňování kyseliny listové od 400mg (některá zahraniční doporučení poukazují až na 5mg) a tím omezit nebezpečí výskytu srdečního onemocnění.
OCHRANA PŘED RAKOVINOU
Existuje málo těžších situací v životě, v nichž může prevence dosáhnout tak vysoké odměny. Navzdory výzkumům si troufáme tvrdit, že je toho stále více, co o rakovině nevíme, než to, co o ní víme. Tato nemoc stále navzdory pokrokům zůstává na druhém místě v příčinách úmrtí.
Strava a doplňky bohaté na antioxidanty a další látky mají vnitřní i vnější účinky proti toxickým látkám, které mohou nastartovat zhoubné bujení.
Obecně mezi dlouhodobě prověřené (15 a více let) patří inositol a IP6 faktor, selen, vybraný komplex antioxidantů, vyšší dávky esterifikovaného vit.C, AMALAKI (doporučujeme v BIO kvalitě s certifikátemza pouhých 280,-Kč), specifické fosfolipidy, nověji také resverátor.
Zde si neodpustíme pár slov o AMALAKI (Emblica officinalis) - toto malé drobné ovoce je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů antioxidantů (obsahuje cca 20x více vit. C než pomeranč). Výzkumy ukázaly, že disponuje značným množstvím látek povzbuzujících zdraví, včetně schopnosti detoxikace karcinogenů, ochrany DNA, snižování cholesterolu v krvi, odstranění pálení žáhy.
DOPLŇKY STRAVY A MOZKOVÁ ČINNOST
Asi s námi budete souhlasit v tom, že dobrá paměť je pro zdravý život podstatnou záležitostí. Přítomnost antioxidantů, vysoká úroveň neurotransmiterů, dostatečný příjem hořčíku a vitamínů B, to vše chrání mozkové buňky před toxickými látkami, které paměť poškozují. Rozsáhlé výzkumy léta poukazují na vztah nízké hladiny vit. E, fosfatidů a potížemi s pamětí. Dostatečný přísun vitamínu E (nutný v organické formě) a vysoké dávky lecitinu dokáží být prevencí a také mírnit příznaky Alheimerovy choroby.
Lecitin snižuje cholesterol a krevní tlak, pozitivně působí na paměť a klouby, urychluje regeneraci, zlepšuje využitelnost proteinů. V případě jeho nedostatku v organismu dochází k poruchám paměti a nervového systému, snížení imunity, zvýšení hladiny cholesterolu, krevního tlaku, zpomalení regenerace a dokonce i ke zvýšení opotřebení kloubů. Lecitin také snižuje toxický účinek alkoholu na játra, působí proti opilosti, dlouhodobější užívání lecitinu omezuje vypadávání vlasů a podporuje imunitu organismu, urychluje hubnutí. Efekt přináší až vyšší dávkování 2-3g denně.
Další látkou podporující prokrvení a tím i duševní svěžest jsou extrakty ze stromu ginkgo biloba (v dávkách 120-240mg) - zde je nutná opatrnost a neužívat přípravek současně s léky na ředění krve.
Acetyl-L-karnitin a L-carnitin dokáží zvýšit hladinu acetylcholinu v organismu. Karnitin je důležitý k výrobě energie ve svalových buňkách a také u mozkových. Vedle toho dokáže karnitin posílit srdce a nervové funkce u lidí trpících cukrovkou.
VÝŽIVA PRO ZDRAVÉ KLOUBY
Bolesti kloubů a artritida mohou nepříznivě působit na kvalitu Vašeho života a Vy se tak budete cítit a působit starší než jste.
Chemické látky známé jako cytokynetika jsou důležité při regulaci zánětu a mohou být ovlivňovány tuky a oleji, které konzumujete. Hromadící se studie poukazující na to, že zvýšený přísun omega 3 mastných kyselin může snížit zánětlivé reakce. Zvýšené dávky omega 3 mastných kyselin také chrání kardiovaskulární systém. V naší praxi používáme tyto doplňky s omega-3 mastnými kyselinami, koupit si je můžete po kliknutí zde na náš e-shop.
Glukosamin sulfát je přirozeným stavebním prvkem chrupavky. Podpůrné podávání kvalitního glukosaminu dokáže tlumit bolest a zlepšuje funkci kloubů v počátečních stádiích artrozy. Působí protizánětlivě při velmi malých nežádoucích účincích (nedoporučuje se při alergii na mořské plody). Nás se osvědčilo dávkování rozložit na 3x denně 500mg. Současně s glukosaminem je vhodné užívat také lecitin. Lecitin snižuje cholesterol a krevní tlak, pozitivně působí na paměť a klouby, urychluje regeneraci, zlepšuje využitelnost proteinů.